Altı derecelik ısınma neler yapar?

26 Temmuz 2008 Cumartesi

Vatan gazetesinden Memet Güler, küresel ısınmanın etkileri üzerine güzel bir yazı yazmış:

Dünya 1 derece ısınırsa, Kuzey Kutup dairesi, yılın yarısı boyunca buzdan yoksun kalacak ve efsanevi Kuzey Batı Geçidi, gemilerin geçebileceği şekilde açık olacak. Bengal Koyu'nun etrafındaki on binlerce evi sel basacak. Güney Atlantik'i kasırgalar vuracak. Batı Amerika'daki şiddetli kuraklıklar, küresel tahıl ve et pazarlarında kıtlığa yol açacak. Amerika Birleşik Devletleri'nin batı yarısında çöller oluşacak. Teksas'tan Kanada sınırına kadar olan bölge, hiçbir ürünün yetişmeyeceği aşırı kurak alanlara dönüşecek.

Böcekler göç edecek

Dünya 2 derece ısınırsa, Grönland'ın buzulları yok olacak. O kadar çok buzul eriyecek ki, kutup ayıları hayatta kalma mücadelesine girecek. Böcekler yeni yönlere doğru göç edecek. Amerika'daki ılıman iklim kuzeye doğru kayarken, çam böcekleri ormanları yok edecek. Bu, boz ayıların en önemli besin kaynağının da yok olması demek. Büyük Okyanus'taki birçok ada sular altında kalacak. Tropik mercan resiflerinin büyük bölümü kaybolacak.

Okyanuslar yükselecek

Dünya 3 derece ısınırsa, Amazon Yağmur Ormanları kuruyacak. Alpler'in karlı zirveleri yok olacak. El Nino'nun şiddetli baskınları sürekli hale gelecek. Akdeniz ve Avrupa'nın bazı kısımları yaz mevsiminde kavurucu bir sıcak yaşayacak. Büyük sıcaklık dalgaları yaşanacak. Ortadoğu'da görülen sıcaklıklar, Kuzey Avrupa'ya taşınacak. Gezegenin temel yaşam destek sistemleri bozulacak.

Dünya 4 derece ısınırsa, Okyanuslar yükselecek ve milyonlarca insanın yuvası olan yoğun nüfuslu deltaları yok edecek. Bangladeş denize karışacak. Mısır'ı sel basacak. Venedik sular altında kalacak. Buzullar yok olacak. Milyarlarca insana temiz su akışı kesilecek. Güney Kutbu'nun bütün Batı Kutup kitlesi kopacak ve deniz seviyesi daha da yükselecek. Dünya, bugünkü haline hiç benzemeyecek.

Denizler çöl olacak

Dünya 5 derece ısınırsa, Kuzey ve Güney yarımkürelerde eskiden ılıman olan iki büyük kuşak, yaşanılmaz hale gelecek. Los Angeles, Kahire, Bombay gibi dünyanın büyük şehirlerini besleyen kar ve su kaynakları kuruyacak. İklim mültecilerinin sayıları yüz milyonlara yükselecek. Canlı türlerinin çoğu büyük bir iklim şoku yaşayacak ve yok olacak. Geleneksel toplumsal yapılar altüst olacak.

Dünya 6 derece ısınırsa, Okyanuslar uzaktan bakınca masmavi görünse de aslında denizler bir çöl haline gelecek. Çöllerse kıtalara doğru fethe çıkan ordular gibi yayılacak. Doğal afetler, gündelik olaylara dönüşecek. Dünyanın en büyük şehirleri sular altında kalıp terk edilecek. Tarihin en büyük soy tükenmesi yaşanacak. Bunun adına küresel yok oluş da denilebilir...
Bizi bekleyen gelecek
Bakın bu yazdıklarımın hepsi tamamen gerçek, tamamen bilimsel ve tamamen bizi bekleyen o geleceği işaret kesitler. Hepsi, virgülüne dokunmadan National Geographic'in müthiş belgeseli 6 Dereceden bire bir derlediğim cümleler. Hadi gelin şimdi hala küresel ısınmaya kayıtsız kalmaya devam edin. Hepinize iyi günler...

2 yorum:

iltiriş dedi ki...

ben bu küresel ısınma zırvalarına inanmıyorum. hepsi varsayımdan öte değil

hadi gerçek olsun zaten dünyanında bir gün sonu gelecek bunda ne var ki

ama onların yalanlarına kanarsak olacak çok şey var

gelişmişler zengin olmuşlar dünyayı kirletmişler şimdi de eyvah gidiyoruz yok ya bu kadar ucuza mı

yok olmak pahasına da olsa ülke refahını artırmaya devam

halimeli dedi ki...

Zaten o atı alıp üsküdarı geçenler bu konuya ne kadar ehemmiyet verdikleri de belli. Onların yüzünden dünya şu an burada.
Aslında 6 derecelik ısınma dünyanın yaşı göz önüne alındığında doğal bir süreç aynı zamanda.