Son yıllarda özellikle koruyucu hekimliğin gelişmesiyle doğal sebze ve meyvelerin düzenli bir şekilde vucüda alınması önem kazandı. Antioksidan adı verilen bileşikleri bulunduran bu gıdalar vucüdumuzu dışardan gelen olumsuz etkilere ve oksijenin negatif etkisine karşı hücreleri korumakla görevlidir.
Vucüdumuz bütün rutin işlemlerini yaparken oksijeni kullanır. İşte bu reaksiyonlar sonucunda bazı zararlı maddeler
ortyaya çıkar. Bu maddelere ise serbest radikaller denir. Bu maddeler vucütta kanserojen etkiye sahiptir. İşte antioksidan dediğimiz bileşikler bu zararlı etkileri yok ederler veya kendini yenilemesini sağlarlar. Antioksidanlar vücut tarafından üretidiği gibi gıdalarla da alınan bir grup maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar betakaroten, E ve C vitaminleridir. Ayrıca bunlara ilave olarak selenyum ve likopen de sayılabilir.
Antioksidanların en çok bulunduğu gıdalar ise: yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, tüm tahıllar, buğday tohumu; koyu turuncu, kırmızı, sarı ve yeşil renkteki çeşitli sebze ve meyvelerdir (lahana, brokoli, ıspanak, domates, havuç, kayısı, kırmızı ve sarı biber ve greyfurt gibi). Ayrıca özellikle zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda da bulunur.
Antioksidan nedir?
29 Mayıs 2007 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)




Hiç yorum yok:
Yorum Gönder