Gıda Mühendisliği Nedir?

7 Mayıs 2007 Pazartesi

Gıda Mühendisliği; gıda kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir. Gıdaların işlenmesinde, saklanmasında, taşınmasında, pazarlanmasında ve yeni gıdaların üretilmesinde uygulama alanı bulduğu bir mühendislik dalıdır. Gıda mühendisinin temel görevleri arasında; beslenme değeri yüksek ve güvenli besin üretmek, gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, gıda maddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, gıdanın nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, hammaddeden çok yönlü yararlanmak ve böylece gıda çeşitliliğini arttırmak gelir. Bunların yanı sıra; hızla gelişen gıda bilimi ve gıda işleme tekniklerinin izlenmesi; bu bilgilerin ülke gereklerine uygun biçimde yorumlanarak düzenlenmesi de Gıda Mühendislerinin görevleri arasındadır.

Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.

Bugün gıda mühendisleri gıda sanayiinin çeşitli alt sektörlerinde üretim-tüketim zincirinin hemen her kademesinde yer alabilmektedir: gıda fabrikalarında üretim, dağıtım, satış, pazarlama, satın alma ve pazarlama departmanlarında, gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli denetim ve gözetim firmalarında, kamu sektöründe ise DPT, TSE, Tarım ve Köy İşleri ile Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında görev almaktadırlar.

Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen unvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bende gıda mühendisi olucam
herkese tavsiyemdir geleceği parlak bir meslek
meslek sahibi olmak isteyenlerin ilk uğraması gereken adres

Adsız dedi ki...

bende gıda mühendisi olucam geleceği parlak bir meslekkkk meslak sahibi olmak istiyorsan gıda mühendisliğini seçççç