Pastörize ve Uzun Ömürlü Süt

10 Mayıs 2007 Perşembe

Çiğ sütün özellikle mikroorganizma yükünü azaltarak, bileşim açısından fazla bir değişikliğe uğratılmadan güvenli bir gıda olan içme sütü haline getirilmesi için fabrikalarda işlenmesi gerekir.

Fabrikalarda uygulanan bu işlem; sütü yabancı maddelerden temizleme ve filtrasyon, kötü kokuların uzaklaştırılması, standardizasyon, homojenizasyon ve en son olarak da ısıl işlem uygulamalarıdır. Bu teknik işlemlerin ev koşullarında yapılması imkansızdır. Bu işlemlerin uygulanışlarındaki farklılıklara göre iki çeşit süt vardır.

Pastörize Sütler, çiğ sütün kaynama derecesinin altında(60-70 derece) ısıtılıp, bu sıcaklıkta kısa süre tutulup geri soğutulmasıyla, sadece hastalık yapıcı etmenlerin ortadan kaldırılarak sütün doğal bileşimini koruyarak arındırılşmış süttür. Buzdolabı koşullarında dayanma süresi iki gündür.

Uzun Ömürlü Sütler, UHT kutularda satılan ve çiğ sütün 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak takrar soğutulmasıyla, sütü bozan ve hastalık yapıcı etmenlerin tamamının ortadan kaldırılmasıyla işlenen içme sütüdür. Ambalajı açılmadığı sürece oda sıcaklığında dört aya kadar muhafaza edilebilir.

Bu iki süt çeşidi arasındaki ayırım, tabi tutuldukları ısıl işlem şartlarının ve ambalajlama tekniklerinin farklı olmasıdır. Ne pastörize sütler ne de uzun ömürlü sütler hiçbir katkı maddesi içermezler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok önemli sağaollllllll