Şifalı Bitki Şalgam

3 Kasım 2007 Cumartesi

Şalgamın bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A, C ve B grubu vitaminleri bulunur. Yapımında genellikle ekşi hamur kullanılan şalgam suyu kırmızı renkli, bulanık, ekşi lezzetli ve fermantasyon ürünü bir içecektir.

Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır. Mesela hiç düşündünüz mü neden kebapların yanında şalgam suyu içilir? Sadece lezzetinden dolayı mı? Yoksa kolesterol düşürücü ve sindirim kolaylaştırıcı etkileri de bunun sebebi olabilir mi?

Nedir Şalgam Suyunun Faydaları?

  • İştahı açar, Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
  • B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
  • Mide ve karaciğere faydalıdır, kalsiyum,potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
  • Antioksidan özelliği vardır.
  • 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir.
  • Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
  • Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir.
  • İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
  • Toksinleri atmaya yarayan, sütasidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır.
  • Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir.
  • Kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir, bakır ve iyot içerir.
  • Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
  • Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
  • Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir.
  • Nikris hastalığına iyi gelir.
  • Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.

Hiç yorum yok: