Dondan Etkilenen Meyveler Nasıl Anlaşılır?

4 Aralık 2007 Salı


Kış aylarının başlamasıyla grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha kolay yakalanır olduk. Bu hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlayan en önemli maddelerden birisi ise C vitaminidir. Vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak için de; bu aylarda portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, en fazla tüketilen meyveler oluyorlar. Peki bunları alırken nelere dikkat edilmeli?

Vücudu grip ve soğuk algınlığına karşı doğal olarak güçlendirdiği kabul edilen turunçgilleri satın alırken dondan zarar görmemiş olanları seçmek gerekiyor. Konya'da toptan yaş sebze ve meyve satışı yapan Fuat Kibrit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın turunçgillerin tüketiminde, ürünün dondan etkilenip etkilenmediğini nasıl anlayabileceğimiz konusunda birkaç bilgi vermiş. Ben de bunları maddeleştirip buraya yazıyorum.

DONDAN ETKİLENEN MEYVELER NASIL ANLAŞILIR?

  • Dondan etkilenmiş meyve çok diri durmaz, kendini bırakmış gibi görünür.
  • Ayrıca don görmüş turunçgiller ele alındığında kabuğu normalden çok daha kolay soyulur. Dilimlerin içinde, normal portakalda bulunmayan beyaz tanecikler görülür, ayrıca meyve yeterince sulu olmaz.
  • Portakal ve mandalinanın tazeliğinin, sap kısımlarının yeşil olmasından da anlaşılabileceğini ifade etti.
  • Ambalaj içinde paket olarak satılan portakalların iç bölümlerinde don ya da kalitesiz ürünler yer alabileceği için, satışa hazırlanmış poşetler halinde narenciye tercih edilmemesi faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok: