Meyveleri yemenin yanında, yeme zamanlamasının sağlık için büyük önem taşıdığını biliyor muydunuz?
Salatanın ana yemekten önce yenmesinin sindirim sistemine sağladığı yararlar gibi, meyvelerin tüketiminin de bir doğru zamanlaması var, bu kurala uyulmaması durumunda ise vücut için büyük yararı bulunan meyveler, yararı şöyle dursun, adeta vücuda ek bir yük oluşturuyor.
BİR NEVİ MİDEDE ALKOL OLUŞUYOR
Yemekte ve yemekten sonraki 2 saat içinde tüketilen meyvelerin, midede fermantasyona (mayalanma) yol açarak, asit ve gaz üretimine neden oluyor. Bu konuda Prof. Dr. Süleyman Türk şunları söylemiş: ''Yemekle birlikte tüketilen meyve, fermante oluyor, midede şişkinliğe neden oluyor, yiyen kişiye rahatsızlık veriyor. Bir nevi midede alkol oluşuyor. Ancak bu dışardan alınan alkolle aynı değil...
Bu durum yenen gıdaları besin olmaktan çıkarıyor, vücuda yük haline getiriyor. Yani besinler gıda maddesi özelliğini kaybediyor. Ayrıca meyvenin vücuda sağladığı yararlar da azalmış oluyor.
Meyvenin vücuda yararlı olabilmesinin en garanti yolu, açken tüketmektir. Karaciğer başta olmak üzere ilgili tüm organlara, bu asit ve gazı yok edebilmek için normalden daha fazla yük biniyor.'' Ayrıca meyvenin vücuda sağladığı katkılardan yararlanılmak isteniyorsa, elma, armut, portakal gibi tüm meyvelerin yemekten en az 2 saat önce ya da yemekten en az 2 saat sonra yenmesi gerektiğini söylüyor.
SALATAYI, YEMEKTEN ÖNCE TÜKETMEK DOĞRU...
Salatanın ise yemekten önce yenilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru bir davranış, Batı ülkelerinde salataların hep ana yemekten önce geldiğini, salatada kullanılan sebzelerdeki liflerin mideyi rahatlatıyor, bu nedenle salatanın yemekten önce tüketilmesinin tavsiye ediliyor.
Meyveleri Ne Zaman Tüketmeliyiz?
31 Aralık 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Meyveleri de hemen yemekten önce yemeliyiz diye biliyordum ben ...
Meyveleri ara öğün olarak tüketmek daha doğru, o yüzden yemek yemeden 1.5-2 saat önce veye sonra yemek gerekiyor.
Yorum Gönder