Çin Malı Gıdalarda Melamin Krizi

5 Ekim 2008 Pazar

Son günlerde Çin'de rastlanan süt ve süt ürünleri ile bebek mamalarına katılan melamin nedeniyle çocuk ölümleri meydana geldi ve onbinlerce çocuk böbrek sorunları nedeniyle hastanelik oldu.

Çin'de, Süt ve Süt Ürünlerinde Melamine Rastlanmasıyla Patlak Veren Skandalın Ardından, Avustralya'da da, Çin Üretimi Bir Sütlü Çay Ürünü Piyasadan Toplanmaya Başlandı.

Avustralya ve Yeni Zelanda Gıda Standartları Dairesinden yapılan açıklamada, Kirin Sütlü Çay adlı ürüne ilişkin testlerde melamine rastlandığı bildirilmiş. Açıklamada, tüketicilere Çin'de üretilen bu ürünü içmemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Bu arada Çin, iç pazarda tüketilen sütlerde endüstriyel melamin maddesi bulunmadığını açıkladı.

Birçok mandıra ürününde melamine rastlanmasının ardından yeniden bu tür ürünlere güven duyulmasını sağlamaya çalışan Çin'de, kalite denetim birimi, ülkenin 27 farklı şehrinden alınan sütlerin testten geçirildiğini bildirdi. Açıklamada, son testlerin ülkede tüketilen sütlerde melamin bulunmadığını ortaya koyduğu kaydedildi.

Çin'de, bebek mamalarına eklenen melamin yüzünden 4 çocuk ölmüş, 54 bin çocuk hastalanmıştı. Daha sonra süt ve süt ürünlerinde de bu maddeye rastlanmıştı.


Melamin Nedir?

Melamin 2,4,6-triamino-1,3,5-triazin formülünde % 67 si azot olan bir toksik bileşiktir. Tabak vs materyal olarak bildiğimiz Melamin aslında melamin maddesinin formaldehit ile reaksiyonu sonucunda oluşan bir polimerdir. Bu polimerin asıl ismi Melamin-formaldehit reçinesidir. Melamin içermiş olduğu % 67 lik yüksek azot içeriği nedeniyle süte su katılması sonucunda düşen protein yüzdesini hileli yoldan yükseltmek için kullanılmıştır.

Böylesi toksik bir maddenin bu şekilde kullanılması bir cinayettir. Aslında melaminin proteinle bir alakası bulunmamaktadır. Ancak protein analizi azot analizini baz aldığından bu melamin protein analizini yanıltmaktadır. Melamin varlığını anlamak için HPLC ile analiz yapılması gerekmektedir.

1 yorum:

melamin dedi ki...

melamin hammaddesi aslında tabak olarak her zaman sofralarımızı süslerdi çocukluğumuzdaki zamanlarda ama bu tip skandallar sonucunda malesef öcü olarak görülmeye başlandı eski popülaritesini kaybetti