Bilmece Bildirmece Dil Üstünde Kaydırmaca

25 Ağustos 2007 Cumartesi


Lezzetli ve yaz sıcaklarında en iyi serinleticilerden biri olmasının yanı sıra dondurma, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini bünyesinde barındırması sebebiyle önemli bir enerji, mineral ve vitamin deposu.

Dondurmada, protein ve karbonhidratın yanı sıra; A, C, D, E ve B vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunuyor. Üstelik bu besin zenginliğinin yanında kolay sindirilebilmesi de en önemli artılarından. Dondurmanın yapımında yağ kullanılmadığından kilosunu korumak isteyen ve diyet yapanlar için de ideal... Fakat yine de bunun da bir ölçüsü var, çünkü dondurma aynı miktar süte kıyasla çok daha yüksek enerji içeriyor. Bu yüzden tüketimi özellikle diyabetiklerde sınırlandırılmalıdır.

İnek sütü ve yumurta alerjisi olan veya diyabetik çocuklara dondurma yedirilmemelidir. Bir yaşından büyük çocuklarda ise aşırıya kaçmadan, günde 1-2 top dondurma tüketimi yararlıdır.

Dondurmanın yemekten sonra tüketilmesi hem iştah kapanmasını önler hem de midede soğuk yiyeceğin yaratacağı kramp tarzı rahatsızlıkların ortaya çıkışına neden olmaz.

Dondurma her mevsim tüketilebilecek sağlıklı bir tatlıdır ve bu kadar fayda sağlayan bir ürün olmasına karşın, üretiminde hijyenin önemine çok dikkat edilmesi gerektiği için, merdiven altı ürünlerin tüketilmemesi gerekli. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşının önlenmesi gereklidir.

Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur. Özellikle mahalle aralarında seyyar satıcı tezgahlarında satılan dondurmalar sağlık açısından riskli olabilir.


Hiç yorum yok: