Evlerimizde Gıdaları Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

20 Ağustos 2007 Pazartesi


  • Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini buzdolabında 0-(+4) derecede muhafaza etmeliyiz. Buzdolabı dışında bekletmemeliyiz. Uzun ömürlü sütler şayet açılmamışsa istisnadır.

  • Pişmiş gıdaları hemen tüketmeliyiz. Eğer daha sonra tüketilecek ise buzdolabında (10 derecenin altında) saklamalı ve bir defada tüketilecek olan miktarda ısıtmalıyız.

  • Bazı ev hanımları özellikle karpuz gibi meyvelerin dış kısımlarını sabunla yıkıyor, hiç bir gıdanın temizliğinde deterjan gibi temizlik maddeleri kullanmamalıyız.

  • Gıdaların pişirilmesinde dış yüzeyinin olduğu kadar içinin de iyice pişmiş olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu ilkeye en çok et pişiriminde dikkat edilmeli.

  • Sebze ve meyvlerin yıkama işlemini doğramadan önce yapmalıyız ki vitamin kaybı olmasın.

  • Meyveleri kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra hemen tüketmeliyiz. Aksi takdirde özellikle C vitaminini bolca içeren meyvelerde ciddi vitamin kayıpları olacaktır.

  • Uygun saklama koşullarında saklanmaması nedeniyle küflenmiş gıdaların küflü kısımlarını atarak kaln kısmı kesinlikle kullanmamalıyız. Zira özellikle salça ve yoğurtlarda sıkça rastlanan böyle durumlarda, bozulma bütün gıdayı etkilemiştir.

  • Yumurta yıkamadan buzdolabına yerleştirilmeli, pişirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.

  • Patatesi, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olan bir yerde saklamalı, üzerinde filizler oluşan patatesleri kesinlikle tüketmemeliyiz.

  • Kuru yiyecekleri serin, karanlık, kuru ve havalandırılanbilen yerlerde saklamalıyız.

  • Dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında değil (+4)-(+8) dercede çözündürülmeli ve bir kez çözündürülmüş ürün bir daha dondurulmamalıdır.

  • Uzun ömürlü sütler gibi steril ürünler açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Hiç yorum yok: