
Daha önce yazdığım Gap'ta bir ilk "organik nar" yazısının da ipuçlarını verdiği gibi ülkemizin nar üretimi gözle görülür derecede bir artış gösteriyor. Öyleki birkaç yıl önce Türkiye`de üretimi 10-15 bin tonla sınırlı olan ve endüstride adı bile geçmeyen nar, artık hem sanayicinin hem de çiftçinin gözdesi haline gelmesi. Bunun en önemli nedeni hiç şüpesiz ki antioksidanların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisinin bulunmuş olması ve narın çok iyi bir antioksidan kaynağı olması.
Narın bu şifa kaynağı özelliğiyle popüleritesi arttı ve 2006 yılında 6,9 bin ton nar suyu konsantresi üretilirken, 4,4 bin tonu ihraç edildi. İhracattan 9,4 milyon dolarlık gelir sağlandı. Böylece Türkiye nar üretiminde dünya dördüncüsü oldu. Üretilen nar çeşitlerinin dünyada en iyiler arasında yer alması nedeniyle şayet Türkiye elindeki bu kozu iyi kullanırsa büyük şans yakalamış olacak. Tabi son yıllarda yaşanan kuraklık sorunu nar üretiminin önüne bir çelme takmazsa.
Ayrıca bana göre yine üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri fazla nar üretiminin bizim elimizde patlayıp patlamayacağı konusu. Dünyada artan talebe göre çiftçimiz para vaad eden bu sektöre yatırım yapacak fakat pazar doyduğu zaman ne olacak?
Nar Üretimimizdeki Rekor Yükseliş
25 Eylül 2007 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)




Hiç yorum yok:
Yorum Gönder