GAP' ta Bir İlk "Organik Nar"

30 Temmuz 2007 Pazartesi


Nar, bilim adamlarının ortaya koyduğu faydaların gündeme gelmesiyle dünyanın tüm ülkelerinde talep görmeye başladı. Ülkemiz ise bu meyvenin üretiminin yapılması için ideal bir coğrafi konuma sahip. Bu bağlamda organik üretimi yapıldığı takdirde dünya pazarında önemli gelir kaynaklarımızdan birisi olacaktır. Bu amaçla GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği (GAP-EKODER) tarafından 2006 yılının Nisan ayında başlatılan, Fırat ve Karacadağ Havzasında Organik Tarım ve Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında ilk kez organik nar üretimi yapıldı.

Siverek-Fırat bölgesindeki Ergen, Divan, Narlıkaya, Yapraklı ve Baki köylerinde bulunan ve daha önce hiçbir kimyasal ilaç kullanılmamış topraklarda yetişen nar ağaçlarından ekolojik nar üretiminin hedef edinen AB desteğiyle yürütülen proje kapsamında köylerde tarlası ve narlığı bulunan 50 aileye proje teklif edildi. Çalışmalar sonucu bölgede 120 dekarı bakir arazi olmak üzere toplam 620 dekar alanda organik nar üretiminin yapılabileceği kararlaştırılarak istekli 50 ailenin eğitim çalışmalarına başlandı. Eğitim çalışmalarında, proje kapsamında finanse edilen ziraat mühendislerinin yanında Harran Üniversitesi ve Araştırma Enstitüsü uzmanlarından faydalanıldı.

Organik ürünlerin pazarda rahat yer edinebilmesi için gerekli uluslararası sertifikasyon çalışmalarında ikinci yıl geçiş aşamasına gelindi. Bu yıl da geçiş sertifikası alınarak 2008 yılında ise sertifikalı nar üretiminin gerçekleşmesi hedefleniyor.

Hiç yorum yok: