Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, trans yağlar için etiketleme tebliğini onayladı. Tebliğe göre, trans yağı oranı yüzde 1'in altında olan üreticiler etiketlerinde "trans yağı" yoktur ibaresini kullanabilecek. Tebliğ ile ilgili son çalışmaların tamamlandığını ve yayımlanmasını beklediklerini söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Üreticileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, "Tebliğin yayımlanmasıyla birlikte firmalar etiket çalışmalarını hızlandıracak. Bizim beklentimiz eylül ayı ile birlikte etiketli ürünlerin pazara çıkmış olması" diye konuştu. MÜMSAD üyesi firmaların ortak bir logo tasarlayacağını da söyleyen Yurdagül, "Logoyu gören tüketici o üründe trans yağı olmadığını anlayacak. Logonun duyurusu da yapılacak." dedi.
Margarinlerde "trans yağ" ibaresi transit geçilecek
16 Ağustos 2007 Perşembe
Trans yağların ABD'de yasaklanması üzerine ülkemizde de spekülasyonlar çıkmıştı. 1900’lü yılların başlarında keşfedilen trans yağlarının sağlıklı bir ürün olduğu düşünülürken son yıllarda yapılan araştırmalar trans yağların ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ortaya koydu. Trans yağlar margin üretiminin ana ilkesi olan sıvı yağların hidrojenle doyurulması sırasında oluşuyor. Bu işlem esnasında yağın farklı bir çeşidi olarak oluşan trans yağının başka bir oluşum şekli ise likit yağların defalarca kullanılması ile ortaya çıkıyor. Bunun en bilinen örneği kızartma yağlarının defalarca kullanılması. Bitkisel içerikli yağların trans yağı oluşumu için işlemden geçmesi gerekirken, hayvansal kaynaklı yağlar doğal olarak trans yağı içeriyor. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tebliği hayvansal içerikli yağları kapsamıyor.
Trans yağı tartışması margarin üreticileri için elbetteki önemli fakat etiketlerden bu ibareyi kaldırmak yine de margarinleri çok faydalı ya da sağlıklı yapmayacaktır. Türkiye'de kişi başına margarin tüketimi 2.2 kilo civarında. Bu rakam İngiltere'de 8, Belçika'da 26 ve Singapur'da 45 kiloda. AB ülkelerinde izin verilen trans yağı limiti yüzde 1 ile 2 arasında iken ABD'de bu oran porsiyon başına 0.5 gram. Nitekim bu verileri değerlendirdiğimizde de Türkiye'de kişi başına margarin tüketimi AB ülkelerinde izin verilen miktarın üstünde.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder