İstiridye ve Çiğ Etler

18 Kasım 2007 Pazar

Geçtiğimiz günlerde ABD'de çiğ istiridye yiyen 52 yaşında bir kadının Vibrio vulnificus kaynaklı bir mikroorganizma hasebiyle zehirlenerek öldüğü rapor edilmişti. Enteresan olansa, bu kişinin daha önceden de çiğ istiridye yemesi ve bu defasında bir restoranda bir tabak çiğ istiridyeyi bir arkadaşı ile paylaşmış olması.

Vibrio vulnificus, gıda kaynaklı hastalık etmenleri arasında ön sırada yer almaz. Sağlıklı insanlarda kusma, ishal ve karın ağrısına neden olurken, özellikle bağışıklık sisteminde yetersizlik olan kişilerde kana karışabilir ve bu durumda %50 ölüme neden olabilir. Ayrıca açık yarası olan kişilere doğrudan kan yolu ile hastalığa neden olur.

Burada asıl dikkat çekici konu ise, pişmemiş hayvansal ürünlerden olabildiğince uzak durmak gerektiğidir. Kayıtlara bile doğru dürüst geçmeyen bakteriler ölüme neden olabilmektedir. Patojenlerin ne zaman nasıl bir etki yapacağı hiç belli olmaz. Benzer şekilde; hangi çiğ gıdada, hangi patojenin, hangi düzeyde olduğu da bilinemez.

Kaynak: mikrobiyoloji

Hiç yorum yok: