Nanegillerden olan fesleğen, hem balkonlarda hoş kokusuyla sergilenebilir ve hem de yemeklerimize o kendine has aromasıyla değişik tatlar katabilir. Pek çok bitki gibi tabi ki fesleğen de bizim için bir şifa kaynağı. İşte fesleğenin sayılan bir kaç faydası:
- Asabiyetten ileri gelen genel güçsüzlüğe, sindirim bozukluğuna, uykusuzluğa ve migrene karşı etkilidir.
- Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliği sayesinde hazımsızlık çekenlerin baş ilâcıdır. Aynı zamanda sinir hastalarına, iyi uyuyamayan çocuklara, baş dönmesi çeken yetişkinlere, bağırsak sorunlarından yakınanlara, öksürüğe, anjin ya da boğmacalılara verilir.
- Fesleğenin kaynatılmasıyla elde edilen su süzüldükten sonra, arı sokmasında enfekte olan yere sürülerek ağrıyı hafifletir.
- Ağızda oluşan yaralar ve pamukçuk ağız banyosu yoluyla tedavi edilir.
- Sütü gelmeyen ya da az gelen kadınların süt verimini çoğaltmak için de kullanılır.
- Farklı bir özelliği de sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kokusu sayesinde kaçırmasıdır.
- Mutfakta tazesi veya kurusu kullanılır.
- Çorbalara, domates, patlıcan, kabak, mantar yemeklerine, salatalara, hamur işlerine katılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder