Fesleğenin Faydaları

11 Aralık 2007 Salı

Nanegillerden olan fesleğen, hem balkonlarda hoş kokusuyla sergilenebilir ve hem de yemeklerimize o kendine has aromasıyla değişik tatlar katabilir. Pek çok bitki gibi tabi ki fesleğen de bizim için bir şifa kaynağı. İşte fesleğenin sayılan bir kaç faydası:

  • Asabiyetten ileri gelen genel güçsüzlüğe, sindirim bozukluğuna, uykusuzluğa ve migrene karşı etkilidir.
  • Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliği sayesinde hazımsızlık çekenlerin baş ilâcıdır. Aynı zamanda sinir hastalarına, iyi uyuyamayan çocuklara, baş dönmesi çeken yetişkinlere, bağırsak sorunlarından yakınanlara, öksürüğe, anjin ya da boğmacalılara verilir.
  • Fesleğenin kaynatılmasıyla elde edilen su süzüldükten sonra, arı sokmasında enfekte olan yere sürülerek ağrıyı hafifletir.
  • Ağızda oluşan yaralar ve pamukçuk ağız banyosu yoluyla tedavi edilir.
  • Sütü gelmeyen ya da az gelen kadınların süt verimini çoğaltmak için de kullanılır.
  • Farklı bir özelliği de sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kokusu sayesinde kaçırmasıdır.
  • Mutfakta tazesi veya kurusu kullanılır.
  • Çorbalara, domates, patlıcan, kabak, mantar yemeklerine, salatalara, hamur işlerine katılır.
Kaynak:Bizim aile

Hiç yorum yok: