Suyunu Boşa Harcama

10 Aralık 2007 Pazartesi

Su eski çağlardan günümüze kadar hayati önemi olan bir bileşikti. Son zamanlardaki küresel ısınma haberleri ve bizzat susuz kalışımız nedeniyle şükür ki suyun değerini tekrardan anladık. Bu nedenle suyun sürdürülebilir bir su stratejisiyle, su verimliliğini artırmak önümüzdeki yıllarda hem çevre mühendislerinin hem de dolaylı olarak biz gıda mühendislerinin üzerinde çalışacağı konulardan birisidir. Gıda Endüstrisi suyun en çok kullanıldığı sanayi dallarından birisi olduğu için bu konuda titizlik gösterilmesi bana göre bizlerin en büyük görevlerinden birisidir. Bu konuda Tema Vakfı'nın sitesinde ilginç bir anekdot okudum. Şöyle diyordu;

1 Lt Su = 4 Lt Benzin
Dünyada suyun benzinden bile pahalı olduğu kentin hangisi olduğunu biliyor musunuz? Birleşik Arap Emirlikleri'nin en güzel kıyı kenti olarak anılan Dubai'de pahalı olan tek bir şey var: "Su". İsrail, teknolojisiyle kullanma suyunu deniz suyundan elde etmeyi başaran Dubaililerin çeşmelerinden akan bu su rahatlıkla içilebiliyor. Ancak teknolojinin gelişmesi sayesinde çölü vaha haline dönüştürmeyi başaran bu kentin insanları bir litre su içebilmek için tam dört litre benzin parası ödemek zorunda kalıyorlar.
Suyunu boşa harcama projesi kapsamında Tema Vakfı'nın çektiği güzel bir reklam filmi de vardı. Su hakkında yazdığım şu yazıyı da inceleyerek bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok: