İncirin Faydaları

16 Aralık 2007 Pazar

Her sebze ve meyvenin insan vücudunun bir kısmına faydalı bir fonksiyonu vardır. İşte bu meyvelerden birisi de incir, bakalım faydaları nelermiş?

  • Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. İncir içerdiği yüksek orandaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sözgelimi, 100 g kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17'si, demir ve magnezyumun yüzde 30'u, fosforun yüzde 20'si, B1 vitamininin yüzde 5'i ve B2 vitamininin yüzde 4'ü alınmış olur.
  • İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.
  • İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler:incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir.
  • İncir, içerdiği 'benzaldehit' adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler, kansere karşı etkili olur.
  • Kuru incirden hazırlanan infüzyon, özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabi len etkili bir müshildir: Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde 2-3 bardak içilir.
  • Körpe incir yapraklarının sütü siğile karşı etkilidir: Bu etkiyi sağlamak için körpe incir yaprağından sızan süt siğile sürülür.
  • Körpe incir yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan yara lapası, çıbanların olgunlaştırılması ve baş verip delinmesinde etkili olur.
  • Kurutulmuş incir yapraklarıyla hazırlanan dekoksiyon, hemoroit (basur) ve çıbanlara karşı etkilidir: Körpe incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Bu yapraklar parçalanır. 2-3 tatlı kaşığı kurumuş yaprak bir bardak suda 30 dakika kadar kaynatılır. Böylece hazırlanan dekoksiyonla ıslatılan bez basur memesine sürülür ya da çıbanlara sarılır. Hemoroite karşı bu dekoksiyondan günde 2-3 bardak içilir.
Kaynak:Milli Gazete

2 yorum:

Adsız dedi ki...

inciri seviyoruz ama bu sene günde yarım kilo yiyoruz nerdeyse kuranı kerimde de geçen bu meyvanın faydalarını araştırdım sütün iki katı kalsiyum var vede c vitamini hariç bütün vitamin ve mineralleri karşılıyor.herkese tavsiye ederim...

halimeli dedi ki...

Çok lezzetli ve tatlı bir meyve, faydalarının bu kadar çok olması da ayrı bir nimet.