Kurban Bayramı'nda Beslenme

15 Aralık 2007 Cumartesi


Kurban bayramının yaklaştığı bu günlerde, kurban seçimine dikkat edildiği kadar et tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Etle birlikte özellikle C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bayram boyunca et tüketiminde aşırıya kaçılmaması da gerekiyor.

Kırmızı et protein, mineral ve bazı vitaminler yönünden oldukça zengindir; fakat kişiden kişiye değişen miktarlarda da olsa kolesterol ve doymuş yağlar açısından risk oluşturan bir gıdadır. Ayrıca etler taze olduğu için sindirimi de zor olacaktır.


Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların sakatatları da kolesterol ve yağ miktarı açısından yüksektir.

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk meydana getirir. Bu sebeple taze kesilen etler en az 1 gece bekletilmelidir. Bekleyen etlerin haşlamayla ya da ızgarayla pişirilmesi daha sağlıklı bir yol olur.

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar halinde buzlukta saklanmalı ve tüketileceği zaman buzluktan alt rafa indirilerek çözülmelidir. Alt rafta ise 1 günden fazla bekletilmemelidir.

Hiç yorum yok: