Renkler, gıdaların iştah açıcı özelliği ve alım cazibeleri dışında yediğimiz gıdaların besleyici değerleri için de önemliler. Renklere göre gıdaların yararları da değişiyor. Mesela koyu kırmızı renkteki meyveler genelde antioksidan içeriği olarak diğerlerinden daha zengin.
Kırmızı: Kırmızı renkli yiyecekler likopen bakımından zengin ve kanser riskini azaltıyor. Kırmızı renkli yiyeceklerin başında domates, karpuz, pembe greyfurt sayılabilir.
Mor: Mora yakın yiyecekler de, aynı özelliğe sahiptir. Üzüm, kırmızı şarap, böğürtlen, ahududu ve kırmızı elma bu tür yiyeceklerin başında gelir.
Portakal Sarısı: Bu tür yiyecekler alfa ve beta keroten içeriyor, kanserin yayılmasını önyeici ve hücreleri yenileyici... Havuç, mango, kış meyveleri ve tatlı patates.
Sarı ve portakal sarısı: Bu tür yiyecekler başta C vitamini olmak üzere hücreleri koruyor ve beta-kriptoksin gibi bir çok bağışıklıkla ilgili mineraller içeriyor. Portakal, yeşil fasulye ve avakado bu grupta anılıyor.
Sarı ve yeşil: Bu tür yiyecekler lutein, keraten içeriyor ve göz sağlığı için yararlı.
Ispanak ve diğer yeşil sebzeler, taze mısır, yeşil fasulye, taze baklagiller ve avakado bu tür yiyeceklere örnek.
Yeşil: Yeşil renkli yiyecekler ise, genlerin bozulmasını engelliyor, kemik kanserine ve diğer kanserlere karşı önleyici özellik taşıyor. Brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar, lahana bu tür besinlerin başında geliyor.
Beyaz ve Yeşil: Bu tür yiyecekler hücrelerin ince zarını koruyor. Soğan, sarımsak, kereviz, armut, beyaz şarap bu grupta yer alıyor.
Kaynak:İmedya
Gıdalarda Renkler Ne Anlama Geliyor?
2 Şubat 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
alışverişi yaparken elimizde ayrıca renk haritası da almamız gerekecek sanırım
Renk haritasını bilmiyoruz belki de ama bilnçsiz olarak bile renklerden etkileniyoruz aslında. Seçerken koyu parlak renklileri seçiyoruz.
Yorum Gönder