Margarine Yağ mı Çekiliyor?

25 Nisan 2008 Cuma

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği'nin (MÜMSAD), son yıllarda margarinden uzaklaşan tüketicileri yeniden margarinle buluşturmak amacıyla bir kampanya düzenlediğini söylemiştim. Yine kısa bir süre önce, bu kampanya dahilinde televizyon kanallarında reklam filmleri de dönmeye başladı.

Reklamlarda ve 7 Gerçek.com'da, yıllardır katı yağ tüketmeyin diye salık veren Prof. Dr. Ayşe Baysal, Taylan Kümeli gibi bu konuda uzman kişiler, margarini gönül rahatlığıyla tüketebileceğimizi söylüyorlar.

Durum böyle olunca pek çok insan, bu değişim ve oluşan çelişkinin nedenini merak edip; "Acaba margarin üreticilerine yağ mı çekiliyor?" diye düşünür oldu. Bu konuda ne paranoyak olmak gerek, ne de körü körüne inanmak. Yağlar hakkında bilgi sahibi olup, gerekli yorumu biz yapmaya gayret gösterelim.

Yağlar, 1 gramında 9 kalori içeren besin gruplarından biridir. Özellikle yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücutta kullanılmasında önem arz ederler. Bunun yanında vücutta sentezlenemediği için besinlerle alınması gereken elzem yağlar, sağlıklı bir yaşam için ön şartlardan birisidir. Diğer besin gruplarına göre çok fazla enerji sağlasalar da, yağlar, tokluk hissi oluşturdukları için yemeklerle bir miktar tüketilmelerinde fayda vardır.

İşte burada önemli olan husus da yağları tam olarak, ne kadar tükettiğimizdir. Biz günde 5-6 dilim ekmeğin üstüne bir sağ bir sol yapıp margarin sürüp yiyorsak elbette günlük alım miktarımızın çok üstüne çıkmış olacağız.

Margarin bitkisel yağlardan yapıldığı için kolesterol içermediğinden, önemli olan nokta trans yağ içerip içermemesidir. 2000'den bu yana margarinlerde trans yağ olmadığı söyleniyor ve artık etiketlerde de "trans yağ yoktur" ibaresi kullanılmaya başlandı. İllaki margarin tüketmek istiyorsak, etiket bilgilerini okuyup ona göre bir marka tercih etmek ve günlük 10 gramı geçmeyecek şekilde yağ tüketmek sanırım bu kampanyanın en orta yollu yorumu olacak.

4 yorum:

iltiriş dedi ki...

margarin nedir katı yağ nedir ben hep karıştırıyorum

yani mesela yumurta yaparken kullandığım sana yağı katı yağ mı margarin mi bir de becell diye bir şey var kalp dostu filan mış ama onunla yumurtanın tadı olmuyor

Adsız dedi ki...

Margarin katı yağdır, ama her katı yağ margarin değildir.
Margarinin diğer katı yağlardan farkı, mesela bir tereyağı gibi doğal olarak katı formda bulunmadığı halde suni olarak katı forma dönüştürülmesidir.

Unknown dedi ki...

Kahvaltılık margarinler sağlıklı deniyor Hally sen ne dersin?
Doymuş yağ oranı düşük doymamış yağ oranı yüksek olan yağları kahvaltıda 5-6 dilim yesem bişey olur mu :) Kahvaltılık margarin olmadan kahvaltıdan birşey anlamıyorum çünkü

halimeli dedi ki...

Hiç yeme diyemem ben ama margarin reklamlarda ısrarla doymamış yağlardan yapılıyor diye tekrarlansa da sonuçta margarin bu doymamış yağların doyurulmasıyla oluşturulan bir ürün. O nedenle "bu doymamış ürünlerden yapılıyor zaten" diye de yememek gerek.