Proteinler ve Faydaları

9 Mayıs 2008 Cuma

Hücre yapısının temel organik maddesi olan ve yaşamla ilgili tepkimelerde doğrudan ya da dolaylı olarak rol oynayan proteinler; büyüme, gelişme ve dokuların onarımı gibi pek çok biyolojik olayı düzenleyen kompleks öğelerdir. Protein molekülleri amino asitlerin bir araya gelmesiyle oluşur.

İnsanlar ve hayvanlar vücut proteinlerini besinlerden aldıkları proteinlerdeki amino asitlerden sentezler. Dolayısıyla insanlar protein yönünden bitki ve hayvanlara muhtaçtırlar. Biyolojik önemine göre ise amino asitler; elzem olanlar ve elzem olmayanlar olarak sınıflandırılabilirler.

Bu sınıflandırma amino asitlerin vücutta sentezlenip sentezlenememesine göre yapılır. Eğer bir amino asit vücutta sentezleniyorsa onun besinlerle alınmasına ihtiyaç duymayız. Dolayısıyla bunlar elzem olmayan amino asitler adını alır. Fakat yine de eksiklikleri vücut proteinlerinin yeterli sentezini engeller.

Diğer taraftan, eksikliğinde vücut proteinleri yeterli sentezlenemiyor, protein dengesi kurulamıyorsa bu o amino asitin elzem olduğunu gösterir ve tüm elzem amino asitlerin gereksinimi karşılayacak şekilde düzenli olarak alınması zorunludur. Bunların eksikliklerinde hücre çalışmasında ve büyümede yetersizlik olur.

Bunun için her gün düzenli olarak özellikle elzem amino asitler yönünden zengin gıdalarla vücudumuza protein almamız gerekmektedir. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak özellikle balık tüketimi protein alımı açısından iyi bir kaynak olarak kullanılmalı. Balık eti, aminoasitlerin ve omega 3 yağ asitlerini içermesinden dolayı oldukça değerlidir. Ayrıca kolay sindirilir ve normal şartlarda 200 gram tüketilen balık eti, bir insanın günlük protein ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaya yeter.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Balığın bu kadar protein içerdiğini bilmiyordum teşekkürler Hally'ciğim güzel bir bilgi oldu sabah sabah :)

fener dedi ki...

hiç güzel olmamış