İyi Kavun Nasıl Seçilir?

15 Temmuz 2008 Salı


Kavunun %95'ini su oluşturur. A, B 1, C vitaminleri, meyve şekeri, selüloz, azotlu ve yağlı maddeler de var. Avrupa ve Amerika'da doktorlar tarafından da yararları tescil edilen kavunun en önemli özelliği toksik maddelerin atımına yardımcı olmaktır.

Ekoyol iyi kavun seçmenin ipuçlarını biraraya getirip, kavunun faydalarının da anlatıldığı güzel bir yazı yazmış.

NASIL ALMALIYIZ?

1. İyi kavun ağır olur. Elinizde okkalayın, ağır olanı alın.
2. Yuvarlak, san kavunun sapı, çektiğiniz zaman kolay kopuyorsa iyi kavundur.
3. Kavun Kırkağaç kavunu ise dibinin sarıya çalması gerekir.
4. Bir kavun ne kadar yumuşaksa içi o kadar da asitleşmiş demektir. Kavunun yumuşağına yanaşmayın.
5. Turfanda kavunlar lezzetsizdir. Kavunu, sezonun başlangıcından bir ay sonra yiyin ancak o zaman lezzet kazanır.

NASIL YEMELİYİZ?

Kavunu genellikle yemeklerden sonra yemek gibi bir alışkanlığımız var. Akşamcılar ise kavunu yemek arasında, diğer mezelerle birlikte yer. Her iki şekli de fazla yarar sağlamaz. Kavunu yemeklerden önce yiyin.

YARARLARI

  • Kanı zehirlerden temizler.
  • İştah açar.
  • Bağırsakları yumuşak tutar,
  • Sinirleri yatıştırır ve rahat bir uyku sağlar.
  • Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder.
  • Romatizma ağrılarını hafifletir.
  • Hafif yanıkları iyileştirir.
  • Göz nezlesini önler.
  • Bağırsaklarında ülser ya da iltihap olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir.

Hiç yorum yok: