Ekmek Büyüyünce İsraf da Büyüdü

17 Temmuz 2008 Perşembe

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Altunay , ekmeğin gramajının fazla olması ve bilinçsiz tüketim sebebiyle ekmek israfının her geçen gün arttığını söylemiş. Kocaeli'nde her 10 ekmekten 1'i çöpe gidiyormuş. Türkiye genelinde ise her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Ekmeğin gramajının 300'e çıkarılması nedeniyle ekmek daha geç tüketiliyor. Uygun koşullarda saklanamadığında da bayatlıyor ve çöpe atılıyor.

En çok ekmek israfı ise yemekhaneli işyerleri, hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, oteller ve lokantalar gibi toplu tüketim yerlerinde yapılıyor. Buralarda ‘ekmek israfı önleme planları’nın hayata geçirilmesi, talebe göre üretim yapılması, ekmeğin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda korunması, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimi, pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin en aza indirilmesi, poşetlenmesi, küçük gramajlarda ekmek üretimi, toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi, orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması gibi önlemler alınarak asgariye indirilebilir.

Ekmek israfının önlenmesinde bir diğer basamak ise ev hanımlarının konuya gerekli özeni göstererek ihtiyaçtan fazla ekmek almamaları ve ekmeğin saklama koşullarına dikkat etmeleridir. Ekmekler poşette saklanmalı, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa, çoğu ev hanımının yaptığı gibi ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanması bayatlamayı önlediği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok: