Yumurtaya AB Standardı

17 Ağustos 2008 Pazar

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yumurtanın üretilmesinden, paketlenmesine, depolanmasından nihai tüketiciye ulaşmasına kadar her türlü sürecin hijyenik ortamlarda kontrol altında tutulması için yumurta sektörüne AB standartları getirdi.

Kuş gribi sonrasında üretimin yoğun olduğu 15 il ve ilçede yeniden yapılanma dönemi yaşayan ve bunun olumlu sonuçlarını alan yumurta sektörü, AB standartlarında üretim yapmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte çalışmalara başladı. 23 Ocak 2008 tarihinde resmi gazetede yayınlanan `Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği`ne göre; yumurtanın üretildiği kümes numarasından, üretim tarihine kadar üretim hakkındaki bilgiler yumurtanın ambalajında yer alıyor. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tüketiciler yumurtanın üretildiği işletme numarasını kabuğunda, üretim tarihini ve son kullanma tarihini yumurtanın ambalajında bulabilecek. Tebliğe uymayan üreticiler hakkında yasal işlem başlatılabilecek.

Kriterlere uymayan üretici firmaların yumurtalarını pazarlamada güçlüklerle karşılaşacağını ve idari para cezalarına muhatap kalacağını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği(YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, `Herkes sağlıklı yumurta üretmek ve ürünün arkasında durmak zorunda olacak. Problemli bir yumurta ile karşılaşıldığında gıda denetmenleri bu ürünün kime ait olduğunu bilgisine ulaşabilecek. Tüketici şikayetini daha kolay yapabilecek. Bu uygulama sektöre standardizasyon getirecek ve kaliteyi ön plana çıkaracak` dedi.

Birçok yeniliği beraberinde getiren tebliğe göre, yumurtalar özelliklerine göre A ve B sınıfı olarak ikiye ayrılacak. Bu sınıflar ambalaj üzerinde `A sınıfı` ve `B sınıfı` ifadeleriyle belirtilecek. A sınıfı yumurtalar doğrudan insan tüketiminde kullanılacak. Kabuğu temiz ve hasarsız; akı ise berrak ve saydam olan, yabancı madde içermeyen yumurtalar A sınıfı yumurta olarak adlandırılacak. Bu yumurtaların üretildiği işletme ve kümes numarası kabuk üzerine damgalanacak. Böylece tüketiciye sunulan yumurtalarda herhangi bir risk bulunursa, geriye izlenebilirlik ve etkin denetim kolaylaşmış olacak. Tüketiciler A sınıfı yumurtaları satın aldıklarında en son tüketebilecekleri tarihleri de öğrenme imkanı bulacaklar. A sınıfı yumurtalar 73gr ve üzeri çok büyük, 62-72 gr arası büyük, 53-62 gr arası orta, 52 gr ve altı küçük olmak üzere ağırlık sınıflandırmasına tutulacak ve bilgilerin etiketlerde yer alması zorunlu olacak.

B sınıfı yumurtalar da Gıda Sanayinde kullanılacak ve ambalaj üzerinde `Gıda Sanayi İçindir` ibaresi yer alacak. Yumurtaların ambalajında ayrıca son kullanım tarihleri ile paketleme tarihleri de belirtilecek.

Tüketiciye sunulan yumurtalar mutlaka ambalajlı olacak. Ambalaj bilgilerinde yumurtanın üretim ve son tüketim tarihi yer alacak. Ayrıca, yumurtanın üreticisinin ve paketleyicisinin adı, adresi, işletme numarası, üretim izni, tarihi, yumurta sayısı, ağırlığı ve sevkiyat tarihi gibi bilgiler de bulunacak.

Yumurtalar üretildikten sonra tüketiciye ulaşma sürecinde, var olan kurallara ek olarak yeni standartlar getiriliyor. Tebliğ yürürlüğe girdikten sonra işletmelerin, ürettikleri yumurtaları muhafaza ederken sıcaklık ve nem oranlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Üreticiler, A sınıfı yumurtaların muhafaza edildikleri ortamların sıcaklıklarının (+5) - (+12) santigrat derecede olmasına özen gösterecek. Gıda Sanayisinde kullanılacak B sınıfı yumurtalar ise (+5) - (+12) santigrat derece sıcaklıklarda ve yüzde 70 - 85 nem içeren depolarda muhafaza edilecek.

Hiç yorum yok: