Çiftçiye Kimyasal Bildirim Zorunluluğu Geliyor

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Pek çok kişiden duyulan adeta şehir efsanesi gibi yayılan bir konu da, yurtdışına ihraç edilen ürünlerin güvenli çiftçi projesi adı altında kontrol edilirken içeride satılan ürünlerde bir başıboşluk olduğudur. Hürriyet, Tarım Bakanlığı'nda bu kontrolün olup olmadığını bu işten birinci derecede sorumlu olan Koruma Kontrol Birimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Aslan'a sormuş:

'Yeni yönetmelik sayesinde, çiftçiler tüm kullandıkları tarım kimyasallarını il ve ilçe teşkilatlarına bildirecek. Böylece, çiftçilerin kullanacakları tüm kimyasalları kontrol altına alacağız. Ancak, çiftçileri sadece verdikleri liste ve vicdanları ile de baş başa bırakmayacağız. Sürekli tarlada ve ürünleri üzerinde yerel teşkilatlarımızla çapraz kontrollerle bu beyanların doğruluklarını ve kanserojen madde içerip içermediğini test edeceğiz. Bunlara uymayanlara da ağır cezai yaptırımlar uygulayacağız.'

Aynı haberde Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kimyasallı ürünlerden nasıl korunulması ve neler yapılması gerektiğini de anlatmış:

- Çok ciddi bir yönetmeliğe ihtiyacımız var. Çok ciddi kontrol yapmalıyız.

- Kontrol merkezlerinin kurulması gerekiyor

- Ürünler tüketiciye ulaşırken daha ciddi uyarılar yapılmalı

- Bütün yiyecek ve içecekleri mümkün olduğu kadar yıkamalı veya imkan varsa fırçalamalıyız. Bir süre suda bekletmeli, kabuklu olarak yememeliyiz.

- İmkanı olanlar için kimyasalları temizleyen solüsyonlar kullanılmalı.

Hiç yorum yok: