Gıda Güvenliği Pekin Deklarasyonu

6 Eylül 2008 Cumartesi

26-27 Kasım 2007 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de yapılan Uluslararası Yüksek Düzey Gıda Güvenliği Forumu "Küresel Toplumda Gıda Güvenliğini Arttırmak" konulu toplantıda oybirliği ile kabul edilmiştir. 

Güvenli ve besinsel olarak yeterli gıdaya ulaşmanın her bireyin hakkı olduğunu hatırlayarak: 

• Gıda güvenliğinin gözetimi tüketicileri gıdaların ya da gıdalarla ilişkili durumların yol açtığı biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelerin yol açtığı sağlık risklerinden koruyan temel bir halk sağlığı fonksiyonudur. 

• Gıdalarla ilgili riskler, kontrol altına alınamadığı taktirde, hastalıkların ve erken ölümlerin belli başlı nedenleri olmaları yanı sıra verimliliğin azalmasına ve ciddi ekonomik tehditlere neden olabilmektedir; • Gıda güvenliği ile önlemlerin hem ülkeler arasında hem de her ülkenin kendi içinde eşit derecede uygulanması küresel gıda güvenliğini arttıracaktır; 

• Entegre gıda güvenliği sistemleri üretimden tüketime kadar tüm gıda zinciri boyunca orataya çıkabilecek potansiyel riskleri dile getirmek için en uygun yoldur; 

• Gıda güvenliği önlemleri güvenilir bilimsel kanıtlara ve risk analizi ilkelerine dayanmalı, ticaretin önüne gereksiz engeller çıkarmamalıdır; 

• Güvenli gıda üretimi birincil olarak gıda endüstrisinin sorumluluğudur. 

• Tüketici eğitimi, evde güvenli gıda uygulamalarının geliştirilmesinde kritik öneme sahiptir; 

ve, 
• Tüketicilerle interaktif iletişim, karar alma süreçlerinde toplumsal değerlerin ve beklentilerin dikkate alındığını göstermek bakımından önemlidir. 

Bu nedenle, tüm ülkeler: 
• Üretimden tüketime tüm süreci içeren kapsamlı bir yasal çatı içinde bağımsız ve güvenilir halk sağlığı kuruluşları gibi yetkin gıda güvenliği otoriteleri kurmaya; 

• Üretimden tüketime gıda tedarikinin güvenliğini garantilemek için risk analizine dayanan Codex Alimentarius Komisyonu ve diğer ilgili uluslar arası standart koyan kuruluşların rehberliği ile uyumlu olarak saydam düzenlemeler ve başka önlemler geliştirmeye; 

• Mümkün olan yerlerde, HACCP sistemi gibi risk-tabanlı metotları kullanarak gıda güvenliği mevzuatını yeterli ve etkili biçimde güçlendirmeye;

• Gıda kaynaklı hastalıkların prevalansı ve ortaya çıkması ile gıda tedarik zincirindeki tehlikeler hakkında hızlı ve güvenilir bilgi almak için insan ve gıda elde edilen hayvan hastalıkları surveyans sistemleri ile bağlantılı gıda ve total diyet izleme programları geliştirin; 

• Endüstri ile birlikte, izleme ve geri toplama sistemleri de dahil olmak üzere, gıda güvenliği kazalarını hızla belirleyecek, inceleyecek ve kontrol altına alacak ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü (IHR) (2005) kapsamına girenleri Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı (INFOSAN) ve Ulusal IHR Odak Noktası aracılıyla DSÖ'ye haber vermek için işlemler geliştirmeye; 

• Eğitim ve ilgili diğer konular da dahil olmak üzere, gıda güvenliği politikalarını ve önceliklerini belirlerken, uygularken ve denetlerken, tüketicilerle, gıda endüstrisiyle ve diğer paydaşlarla etkili iletişim ve danışma gerçekleştirmeye; 

ve, 
• Gıda güvenliği kapasitelerinin, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında ve gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarında etkili işbirliği yoluyla güçlendirilmesini hızlandırarak "herkes için güvenli gıda" hedefini desteklemeye teşvik edilmelidir. 

Avustralya delegasyonu görüşmeler seçimlerin hemen arkasından yapıldığı için Avustralya Hükümeti adına konuşamamıştır. 

2 Dünya Beslenme Deklarasyonu (1992) FAO/DSÖ Uluslararası Beslenme Konferansı, Roma 

*Yazı Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nce Türkçe'ye çevrilmiş ve oradan alıntılanmıştır.

Hiç yorum yok: