Balıkla Yoğurt Yenir mi?

15 Kasım 2007 Perşembe

Genel olarak halk arasında balıkla birlikte yoğurt yenildiğinde zehirlenme yaptığı görüşü vardır. Büyüklerimizin "Balıkla yoğurt yenmez" dogmaları, balığın taze olduğu durumlar için geçerli değil. Eğer balık tazeyse süt ürünleriyle tüketilmesinde hiç bir sakınca yok.

Ekolojik olarak temiz sulardan avlanan balık, tazeyken uygun şekilde pişirilip yoğurtla birlikte yenildiği zaman zehirlenme yapmaz.

Balık, şayet tropik bir çeşittense bunlardan zehirlenme riski, mikrobiyolojik toksinlerden kaynaklandığı için çok tehlikelidir. Fakat ülkemizde bu tip zehirlenme vakaları pek görülmüyor.

Balıkta bir başka zehirlenme riski var ki o da, bir biyolojen amin olan histaminden kaynaklanır. Sıklıkla görülen zehirlenmeler ise bundandır. Histamin balığın kalite düzeyiyle de birebir ilişkilidir ve bayat balıkta artış gösterir. Yakalandıktan sonra hızlıca soğutulmayan balıkta histamin artışı görülür ve siz bu şekilde beklemiş balığı tükettiğinizde histamin vücudunuzda alerjik reaksiyonlara ve beraberinde olumsuz etkilere, zehirlenmelere yol açabilir.

Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur. Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez. Ancak burada önemli olan balığın tazelik derecesidir. Bu nedenlerden dolayı eğer balığınızın tazeliğine ve uygun yerlerden avlanıldığına güveniyorsanız balıkla birlikte, süt, yoğurt veya peynir tüketmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır. Ancak bu besinlerden birisine özel bir alerjik hassasiyeti olan kişi için durum farklıdır.

Zehirlenmenin en belirgin belirtileri bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluktur. Kişi üşümese bile kendini üşüyormuş gibi hissedebilir. Zehirlenme semptomları, balığı yedikten yaklaşık 20 - 30 dakika içerisinde başlayabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tesekkür ederim ya artık rahat rahat balıgın tazeligine güvenerek yogurtla birlikte yiyebilecegiz çünkü çok güsel gidiyor çoook :)