Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğe göre, ekmeğin asgari ağırlığı 150 gramdan 300 grama çıkarıldı. Ekmekler 300 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde değişiklik yapan tebliğe göre, ekmeğin asgari gramajı 150'den 300'e çıkarılırken, 50'şer gramlık artırımlarla değişik boylarda ekmekler piyasaya sunulacak.
Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde de un çeşitlerinin yüzde oranları belirtilecek. Bu ürünleri üreten ve satan iş yerleri de 3 ay içerisinde uygulamaya gececek. Şartları yerine getirmeyen iş yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.
-HELVADA ÇEŞNİ MADDELERİ SINIRI YÜZDE 8 OLACAK-
Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği'ne göre, tahin helvasında kullanılan çeşni maddelerinden fındık, fıstık gibi kuru-sert kabuklu meyveler bütün veya ayıklanabilecek parçalar halinde katılacak. Çeşni maddeleri en az yüzde 8 olacak. Ürüne sadece vanilya, vanilin ve ethyl vanilin ile doğal aroma maddeleri kullanılabilecek. Faaliyet gösteren şirketler, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bu Tebliğ hükümlerine uyacak.
-HAYVANLARDA İLAÇ KALINTILARINDA AB'YE UYUM-
Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'e göre ise, ilaç kalıntılarının limitleri değiştirildi. Farmakolojik etkili tilvalosin kalıntısı domuzda kas, yağ, karaciğer ve böbreklerde, yumurtası tüketimde kullanılmayan kanatlı hayvanlarda da yağ ve karaciğerde 50 birim olarak belirlendi. Veteriner ilaçlarında farmakolojik etkili maddeler ise listeden çıkarıldı. Tebliğ, AB uyum çerçevesinde hazırlanırken, ürünleri üreten ve satan işyerleri değişiklikleri 6 ay içinde uygulamaya geçirecekler.
-HELVADA ÇEŞNİ MADDELERİ SINIRI YÜZDE 8 OLACAK-
Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği'ne göre, tahin helvasında kullanılan çeşni maddelerinden fındık, fıstık gibi kuru-sert kabuklu meyveler bütün veya ayıklanabilecek parçalar halinde katılacak. Çeşni maddeleri en az yüzde 8 olacak. Ürüne sadece vanilya, vanilin ve ethyl vanilin ile doğal aroma maddeleri kullanılabilecek. Faaliyet gösteren şirketler, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bu Tebliğ hükümlerine uyacak.
-HAYVANLARDA İLAÇ KALINTILARINDA AB'YE UYUM-
Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'e göre ise, ilaç kalıntılarının limitleri değiştirildi. Farmakolojik etkili tilvalosin kalıntısı domuzda kas, yağ, karaciğer ve böbreklerde, yumurtası tüketimde kullanılmayan kanatlı hayvanlarda da yağ ve karaciğerde 50 birim olarak belirlendi. Veteriner ilaçlarında farmakolojik etkili maddeler ise listeden çıkarıldı. Tebliğ, AB uyum çerçevesinde hazırlanırken, ürünleri üreten ve satan işyerleri değişiklikleri 6 ay içinde uygulamaya geçirecekler.
3 yorum:
Bence bu tebliğlerden çok denetimin artması gerekir
ben hala yediklerimizden şüpheliyim bazen diyorum ki bak tarım ve köy işlerinin izniyle üretim yapıyorlar
ama bu uğur dündar yok mu benim kendimi kandırmama bile izin vermiyor :)
bu arada bir gıda mühendisinden söyle bir yazı siparişi istemek en uygunudur diye düşünüyorum
bu E'ler nedir ne oluyor hangisi ne işe yarıyor vs bi zahmet bunlara değinsende ben de bak bunda E bilmem ne varmış dediğimde o nedir diye sorana ne bileyim işte ondan varmış demekten kurtulayım :)
Ekmek konusunda haklısın, ben de bu konuda özellikle etiket bilgilendirilmesinin eksik olmasından şikayetçiyim en çok.
E kodları ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum ben de epeydir ama bir türlü fırsat bulamadım. Bir de doğru bilgiyi yazmak gereknce biraz gecikiyor haliyle. Fakat hocalarımın anlattıklarından bir özet halinde yazacağım.
yazını bekliyorum. Geç olması önemli değil, önemli olan doğru bilgilerin bize ulaşması
Yorum Gönder