Salgınlar ve Tedbirleri

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Geçtiğimiz günlerde Aksaray ve Konya'da yaşanan salgınlara ilişkin mikrobiyoloji.org 'dan güzel bir bilgilendirme maili:

Aksaray ilinde görülen ishal salgını hakkında T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya http://www.saglik.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF71BE64510F6C8BC9AE52736517C4A993 adresinden erişilebilir.

Bu gibi salgınlarda öncelikle sudan şüphelenmek gerekir. Bununla beraber, mikrobiyolojik analizlerin zaman aldığı da açıktır. Salgın haberleri ortaya çıktığında öncelikle yapılması gereken iş, musluk suyunun kaynatılarak içilmesi ve hatta mümkünse kaynatılmış su ile meyve-sebzenin yıkanmasıdır.

Her ne kadar şebeke sularında klorlama yapılsa da (Aksaray örneğinde olduğu gibi) gelişmekte olan ülkelerdeki bakım çalışmaları sırasında kanalizasyon suyu, şebeke suyuna karışabilmektedir.

Bu defa salgın çok ucuz atlatıldı. Ancak, her zaman böyle olmayabilir. Bu nedenle yetkili organlar yanında vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor.

Hiç yorum yok: