Geri Dönen Domatesler için Basın Açıklaması

19 Haziran 2008 Perşembe

Rusya'nın Türkiye’den yaş meyve-sebze ithalatına yasak getirmesi ve geri dönen domateslerin iç piyasaya sunulduğu yönünde çıkan rivayetler kulaktan kulağa dolanıyor. Bu konu da bana da çok fazla soru soruluyordu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu konuda bir basın açıklaması yapmış, okumakta yarar var:

Rusya Federasyonu’nun 03.06.2008 tarihinde elimize ulaşan yazılarında; ülkemizden bu ülkeye yapılan yaş meyve-sebze ihracatında, Rusya Federasyonu’nun standartlarının aşıldığı iddia edilerek “domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon ihracatımıza geçici bir yasaklama tedbiri alındığı” belirtilmektedir.

Rusya Federasyonu’nun bu yasaklaması üzerine son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında Rusya’dan geri dönen yaş sebze ve meyvenin iç tüketime sunulduğu yönünde haberler yer almıştır.

Rusya Federasyonu (RF) tarafından insan sağlığı ve pestisit kalıntısı gerekçe gösterilerek ülkemize geri gönderilen bir ürün bulunmamaktadır.

Ülkemiz, Avrupa Birliği ile aynı pestisit kalıntı limitlerini (MRL) uygulamaktadır. Buna karşı Rusya Federasyonu limitleri Avrupa Birliği limitlerinden 30-40 kat daha düşük seviyelerdedir.

Bakanlığımızca ihracat öncesinde yapılan kontrollerde öncelikle alıcı ülke mevzuatına göre değerlendirme yapılmaktadır. Rusya Federasyonu’na taze sebze ve meyve ihracatında karantina etmenleri yönüyle uygun olan ürünlerden numune alınmakta pestisit, kurşun,nitrat analizleri yaptırılmakta ve analiz sonucu uygun olan ürünlere “Bitki Sağlık Sertifikası” ve gıda güvenliğine yönelik olarak “Gıda Sağlık Sertifikası” düzenlenmektedir. Ürüne ait “Analiz Raporu” da bu sertifikalarla beraber ürünle birlikte Rusya Federasyonu’na gönderilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere uygun olmayan taze sebze ve meyve ürünlerinin Rusya Federasyonu’na ihracatına izin verilmemektedir.

Ayrıca, Bakanlığımızca ülke içine yönelik olarak pestisit kalıntı kontrolü de yapılmakta olup bu kapsamda toplam olarak 2006 yılında 11.324, 2007 yılında 16.028 adet analiz yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda olumsuzluk tespit edilen oran % 1 civarında olup, bu değer AB ülkelerinde % 4’ün üzerindedir.

Ülkemizden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta 2006 yılı Mayıs ayından 2008 yılı Haziran ayına kadar toplam 31.000 partiye Gıda Güvenlik Sertifikası düzenlenmiştir. Rusya Federasyonu’ndan alınan olumsuz rapor sayısı ise sadece 119 (% 0,4) adettir. Ülkemizde yapılan analizleri ise temizdir.

Kaldı ki Rusya Federasyonu’na gönderilmek üzere analizi yapılan ürünlerin şahit numuneleri 5 ay süreyle laboratuarlarda muhafaza edilmektedir. Dolayısıyla bu süre içinde olumsuz rapor bildirimlerini tekrar inceleme fırsatı bulunmaktadır. Bu şekilde Rusya Federasyonu’ndan alınan olumsuz bildirimler incelenmiş ve şahit numuneler Rusya Federasyonu değerlerine uygun tespit edilmiştir. Bu husus da Rusya Federasyonu makamlarına resmen iletilmiştir.

Dolayısıyla, Bakanlığımız gerek ihracat amaçlı olsun gerekse iç tüketim amaçlı olsun tüm tarımsal ürünlerde gerekli kontrol sistemlerini etkin olarak uygulamaktadır. Rusya Federasyonu tarafından tek taraflı alınan kısıtlama kararının kaldırılması için Bakanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hiç yorum yok: