Sağlıklı Dondurma Tüketimi

15 Haziran 2008 Pazar



Yaz aylarında tüketimi artan, besleyici ve serinletici gıdamız dondurma; önemli bir enerji, mineral ve vitamin deposu. Üstelik bu besin zenginliğinin yanında kolay sindirilebilmesi de en önemli artılarından.

Dondurma, sıcak havaların da etkisiyle gün içinde özellikle öğle vakitlerinde sıkça tüketiliyor. Fakat dondurmanın yemekten sonra tüketilmesi hem iştah kapanmasını önler, hem de midede soğuk yiyeceğin yaratacağı kramp tarzı rahatsızlıkların ortaya çıkışını önleyeceği için tok karna tüketilmesi gerekiyor.



Sağlıklı dondurma yemek için;

  • sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen,
  • gerektiği şekilde korunan
  • sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurma ve buzlu içeceklerin tüketilmesi
  • bu tür besinlerin güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerekiyor.
Ayrıca, kullanılan katkı maddelerinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun olması gerekiyor.

Sağlıksız Dondurma Nasıl Anlaşılır?
Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur. Bu yüzden özellikle mahalle aralarında seyyar satıcı tezgahlarında satılan dondurmalar sağlık açısından riskli olabilir.

Hiç yorum yok: